ISSN 1338-0389

Prejsť na

Plán obnovy – kriminalisti dostali nové výjazdové vozidlá Volkswagen Crafter prestavané na mobilné laboratóriá

Date:

MV SR |MM|  Policajný zbor má k dispozícii 8 nových špeciálne upravených vozidiel prispôsobených potrebám modernej kriminalistickej praxe. Okrem naposledy obstaraných výjazdových vozidiel Volkswagen Transporter v roku 2015 neboli žiadne výjazdové vozidlá špeciálne prispôsobené potrebám výjazdovej skupiny na miesto činu. Ministerstvo vnútra SR využilo zdroje Plánu obnovy a odolnosti  na obmenu a doplnenie technického vybavenia výjazdových vozidiel polície, ktoré z hľadiska výbavy patria medzi špičku v rámci vozidiel používaných policajnými zbormi v Európskej únii.

 „Tým, že plán obnovy vytvára dôstojnejšie podmienky pre políciu, zvyšuje bezpečnosť nás všetkých. Okrem investície okolo 40 mil. eur do viac ako 750 nových vozidiel pre výkon bežnej policajnej práce prináša aj osem naozaj špičkových pojazdných laboratórií. Tie budú po celom Slovensku pomáhať dokumentovať miesta činu, zaisťovať stopy a odhaľovať tú najzávažnejšiu trestnú činnosť. Je to ďalší praktický dôkaz toho, že plán obnovy mení Slovensko k lepšiemu,“ povedala podpredsedníčka vlády SR Lívia Vášáková.

Veľmi ma teší, že okrem organizačných a štrukturálnych zmien, ktoré spočívali  aj v zriadení špecializovaného Úradu kriminalistickej techniky Policajného zboru, sa v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR podarilo obstarať 8 špecializovaných výjazdových vozidiel. Budú používané na výjazdy najmä na miesta  obzvlášť závažných zločinov, miesta trestných činov, miesta vážnych dopravných nehôd a priemyselných havárií, prípadne na miesta prírodných katastrof. Vozidlá poskytnú výjazdovej skupine nevyhnutné zázemie pre kvalitné vykonanie obhliadky miesta činu,“ povedal štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty.

Základnou úlohou výjazdovej skupiny kriminalistických špecialistov je zistiť, vyhľadať a zaistiť kriminalistické stopy, vyhotoviť na mieste činu zápisnicu s opisom predmetu obhliadky s pripojením zvukových, obrazových alebo obrazovo-zvukových záznamov. Účelom obhliadky je priamym pozorovaním na mieste objasniť skutočnosti dôležité pre trestné konanie. Pre tento účel bol nákladný priestor vozidiel kompletne prestavaný na mobilné laboratórium. V autách je vytvorený kvalitný pracovný priestor na prvotné spracovanie získaných informácii a dôkazových materiálov a úložný priestor  pre veľké množstvo  kriminalisticko-technických prístrojov. Vozidlá budú používané odbormi kriminalistickej techniky úradu kriminalistickej techniky Prezídia Policajného zboru vo všetkých 8-ich krajských mestách,“ spresnil prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš.

 

Osem vozidiel kategórie Volkswagen Crafter  2,0 TDI s výkonom 130 KW, 177 koní bolo zakúpených vo výbave s automatickou prevodovkou a pohonom 4×4. Výkonnostné parametre umožňujú vykonanie výjazdu aj do zhoršených terénnych podmienok, čím sa zlepšuje dosah a zvyšuje efektívnosť kriminalisticko-technických činností.

 

Technická špecifikácia vozidiel:

Pracovný priestor vo vozidlách  je tepelne odizolovaný a vybavený klimatizáciou a nezávislým vykurovaním. Na skladovanie a prepravu zaistených dôkazných materiálov a biologických stôp je vozidlo vybavené zabudovanou chladničkou s mrazničkou a trezorom. Riešenie prestavby umožňuje vykonávať pravidelné dezinfekcie a dekontaminácie mobilného laboratória aj pomocou vstavaného germicídneho žiariča. Účinné protikontaminačné opatrenia sú totiž pri citlivosti súčasných metód analýzy DNA kľúčové.

S bezpečnosťou a kvalitou pracovných podmienok výjazdovej skupiny úzko súvisí aj zabezpečenie základnej hygieny. Pre tento účel je vo vozidle nainštalovaný zásobník s teplou vodou a umývadlo. Vozidlá  sú vybavené powerbankou s kapacitou 160 Ah a prenosnou elektrocentrálou RID RCS 3001. Vozidlo je tiež možné pripojiť na externý zdroj elektrickej energie. Na zaisťovanie mechanoskopických a balistických stôp je vozidlo vybavené setom elektrického akumulátorového náradia –  uhlová brúska, vŕtačka, chvostová píla.  Pre efektívny a dôkladný výkon obhliadky v zhoršených svetelných podmienkach je vozidlo vybavené prenosnými statívovými a dohľadávacími svetlometmi. Vozidlo je ďalej vybavené stanovým prístreškom slúžiacim na ochranu miesta činu a stôp pred nepriaznivými poveternostnými podmienkam, rovnako pred  nepovolanými zrakmi verejnosti, najmä z pietnych dôvodov pri obhliadkach ľudských ostatkov.

Vo všetkých 8 vozidlách budú k dispozícii forenzné svietidlá na vyhľadávanie latentných kriminalistických stôp. Pôjde o monochromatické zdroje žiarenia nielen na báze LED a veľmi výkonné laserové zdroje žiarenia (modrý a zelený laser) s veľmi úzkym pásmom vyžarovania rádovo v jednotkách nanometrov. Takéto zariadenia v súčasnosti neboli v kriminalistickej praxi používané takmer vôbec. Pre letecké dokumentovanie rozsiahlych miest trestných činov budú vozidlá vybavené bezpilotnými diaľkovo riadenými prostriedkami s fotoaparátmi,  8 ks a s LIDAR skenerom, 4 ks.

Samozrejmosťou je vybavenie vozidiel kvalitnou foto a video technikou na dokumentovanie miesta činu výpočtovou technikou (notebooky, tlačiarne, 3D tlačiarne) so špeciálnym forenzným softvérom určeným na fotogrametriu, 3D modelovanie a tvorbu identikitov podľa opisu svedka.

 

V štyroch z ôsmich vozidiel  budú navyše k dispozícii:

  • prenosné termokamery pre výkon širokého spektra kriminalistických činností,
  • technika na 3D dokumentovanie miesta činu, 3D laserové terestrické skenery a 3D ručné skenery so štruktúrovaným svetlom, ktoré spolu so špeciálnym softvérom a výpočtovou technikou umožnia veľmi presné meranie na mieste činu a vytváranie digitálnych 3D modelov miesta činu,
  • digitálne mikroskopy na vyhľadávanie mikrostôp na mieste činu,
  • diaľkovo riadené miniponorky na prieskum vodných plôch a na zisťovanie a dokumentovanie predmetov súvisiacich s trestnou činnosťou alebo ľudských ostatkov nachádzajúcich sa na dne vodných plôch,
  • georadary na podpovrchový prieskum a vyhľadávanie predmetov, ľudských ostatkov pod zemským povrchom a prístroje na zaisťovanie kontaktných biologických stôp.

Celkové náklady na nákup takto vybavených 8 vozidiel dosiahli 977 460,48 € s DPH.

Zdieľajte tento článok:

Najčítanejšie

Ďalšie články
Prečítajte si

Enviropolícia žiada o pomoc pri identifikácii osôb, ktoré neoprávnene jazdili v Súľovských vrchoch – VIDEO

Prezídium PZ SR |MM|  Enviropolicajti oddelenia Žilina odboru odhaľovania...

Tragická dopravná nehoda neďaleko Bytče

KR PZ Žilina |MM| Dnešného dňa v ranných hodinách...

Vynikajúca práca policajtov! V Pate odstavili podvodníkov „klampiarov“. Cudzinci okrádali seniorov v okrese Galanta

KR PZ Trnava |MM|  Galantskí kriminalisti zadržali 3 mužov,...

Aj počas BLACK FRIDAY výpredajov buďte obozretní, pozor na online podvody!

Prezídium PZ SR |MM|  Ak podľahnete predvianočnej nákupnej horúčke...