ISSN 1338-0389

Prejsť na

Počas Modrej 24 policajti skontrolovali stovky vlakov, odhalili 156 priestupkov a vypátrali štyri osoby

Date:

Prezídium PZ SR |MM| Policajný zbor sa opäť zapojil do akcie, ktorá sa konala v dňoch 13. – 19. novembra 2023. Európska asociácia železničných polícií organizuje už niekoľko rokov medzinárodnú preventívnu policajnú akciu s názvom „Modrá 24“.

Do policajnej akcie „Modrá 24“, ktorú si každé krajské riaditeľstvo Policajného zboru naplánovalo individuálne na základe vlastnej analýzy bezpečnostnej situácie, sa  zapojilo viac ako 300 príslušníkov železničnej a poriadkovej polície. V teréne bolo aj 20 služobných psov špeciálne vycvičených na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok.

Počas akcie policajti skontrolovali 762 vlakov osobnej prepravy a vykonali viac ako 500 kontrol na železničných staniciach. Skontrolovali aj deväť úschovní batožín a 77 úschovných skriniek. Kontrolám podrobili aj 554 osôb. Policajti zistili, že 73 osôb porušovalo zákon, keďže prechádzali cez koľaje na miestach, kde je to zakázané.

Policajti riešili 156 rôznych priestupkov, vypátrali tri veci a štyri osoby a odhalili dva trestné činy. Najčastejšími priestupkami, ktorých sa občania dopúšťali, boli priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a prechádzanie cez koľaje na miestach, kde je to zakázané.

V rámci akcie bolo vykonaných 52 orientačných vyšetrení na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu u zamestnancov, ktorí majú vplyv na železničnú dopravu a 23 dychových skúšok u vodičov cestných motorových vozidiel. Všetky dychové skúšky boli negatívne.

Hlavným cieľom policajnej akcie v členských krajinách RAILPOL-u v rámci Európy je zvyšovanie bezpečnosti v železničnej doprave prostredníctvom preventívneho pôsobenia a zisťovania protiprávneho konania cestujúcich, zamestnancov železničných spoločností a iných osôb vo vlakoch osobnej prepravy, v priestoroch železničných staníc a ich blízkom okolí, ako aj  na železničných priecestiach. Špeciálne zameranie tejto policajnej akcie bolo preventívne pôsobenie a odhaľovanie protizákonnej činnosti páchanej na úseku nedovoleného prechovávania omamných a psychotropných látok.

 

Zdieľajte tento článok:

Najčítanejšie

Ďalšie články
Prečítajte si

Enviropolícia žiada o pomoc pri identifikácii osôb, ktoré neoprávnene jazdili v Súľovských vrchoch – VIDEO

Prezídium PZ SR |MM|  Enviropolicajti oddelenia Žilina odboru odhaľovania...

Tragická dopravná nehoda neďaleko Bytče

KR PZ Žilina |MM| Dnešného dňa v ranných hodinách...

Vynikajúca práca policajtov! V Pate odstavili podvodníkov „klampiarov“. Cudzinci okrádali seniorov v okrese Galanta

KR PZ Trnava |MM|  Galantskí kriminalisti zadržali 3 mužov,...

Aj počas BLACK FRIDAY výpredajov buďte obozretní, pozor na online podvody!

Prezídium PZ SR |MM|  Ak podľahnete predvianočnej nákupnej horúčke...