ISSN 1338-0389

Prejsť na

Prezidentka pripevnila stuhy na bojové zástavy vojenským útvarom

Date:

Prezidetka Zuzana Čaputová ako hlavná veliteľka ozbrojených síl pripevnila vo štvrtok 7. septembra 2023 stuhy na bojové zástavy desiatim vojenským útvarom. 

Išlo o 81. krídlo Sliač, 51. krídlo Prešov, 46. krídlo Kuchyňa, 2. brigádu vzdušných síl Zvolen, 11. brigádu vzdušných síl Nitra, 45. Opravárenský prápor Martin, 21. samohybný delostrelecký oddiel Michalovce, 103. prápor radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Rožňava, 21. mechanizovaný prápor Trebišov a 91. ženijný pluk Sereď. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil na prednom nádvorí Prezidentského paláca.

Prezidentka v príhovore uviedla, že mená vojenských útvarov nesú historické odkazy, ktoré budú inšpirovať ďalšie generácie vojakov.

„Nadväzujete na tradície zápasov za našu slobodu, ktoré zvádzali naši starí otcovia v Československých légiách a tiež počas druhej svetovej vojny a v Slovenskom národnom povstaní. Biele a bordové stuhy na vašich bojových zástavách – ako najcennejších vojenských symboloch – sú  výrazom vďaky a uznania za svedomitosť a oddanosť, s akými si plníte úlohy spojené so zaisťovaním bezpečnosti našej vlasti. Za to, že ste na ochranu našej krajiny, jej obyvateľov i hodnôt pripravení vynaložiť maximum úsilia a energie, obetovať za ne zdravie i životy. Sú prejavom rešpektu a úcty k tomu, čo ste dosiahli a kým ste.“

Podľa prezidentky nám naša minulosť pripomína, že sloboda a pokojný každodenný život nie sú samozrejmosťou. Že sme povinní tieto hodnoty chrániť a v prípade potreby bojovať o ich prinavrátenie. Zdôraznila, že žijeme v dobre, keď tento zápas nie je uzavretou kapitolou dejín, ale je aktuálnou realitou na východ od našich hraníc. Okolnosti ruskej vojenskej agresie na Ukrajinu stavajú podľa nej do iného svetla aj poslanie našich Ozbrojených síl.

„Odrazu vnímame oveľa konkrétnejšie, aká nezastupiteľná je vaša úloha pre osud našej krajiny. Aby Slovenská republika nečelila priamemu vojenskému ohrozeniu, prispieva aj skutočnosť, že sme súčasťou systému kolektívnej obrany Severoatlantickej aliancie. Aj z tohto strategického partnerstva však vyplývajú pre našich vojakov a vojačky povinnosti a úlohy. Narastá význam vašej práce nielen pre nás, ale aj pre medzinárodné spoločenstvo, kde ste sa ukázali ako spoľahlivý partner. Rovnako musím vyzdvihnúť významnú úlohu našich žien a mužov v uniformách pri plnení úloh v zahraničných misiách. A napokon Ozbrojené sily pomáhajú aj civilnému obyvateľstvu v rôznych krízových situáciách.“

Na záver prezidentka zdôraznila, že príslušníčky a príslušníci ozbrojených síl nesú na pleciach zodpovednosť za našu bezpečnosť a teda aj za budúcnosť Slovenskej republiky.

„Aj tento slávnostný akt je dôkazom toho, že si vašu prácu ceníme. V mene Slovenskej republiky vám chcem vyjadriť úprimnú vďaku za vašu službu. Nech ste vždy obklopení oporou svojich spolubojovníkov, ale rovnako aj podporou širokej verejnosti a jej predstaviteľov. A nech vás tiež dnešný slávnostný okamih inšpiruje k ďalšej práci v prospech Slovenska a jeho občanov.“

Zapožičanie bojovej zástavy je v histórii vojenstva i v súčasnosti pre vojenský útvar uznaním kvality a symbolom najväčšieho ocenenia, ktoré môže vojenská jednotka získať. Novodobá tradícia bojových zástav pre ozbrojené sily Slovenskej republiky sa viaže k 24. máju 1918, keď bola v Ríme za prítomnosti generála Milana Rastislava Štefánika odovzdaná bojová zástava československej vojenskej légii v Taliansku.

Od roku 1993 do súčasnosti zapožičali prezidenti 17 bojových zástav útvarom a zväzkom ozbrojených síl. V zmysle Základného vojenského poriadku ozbrojených síl sa pri zmene názvu alebo čísla vojenského útvaru pripevňuje na bojovú zástavu bordová stuha a pri zmene čestného alebo historického názvu vojenského útvaru biela stuha.

 

zdroj: prezident.sk

Zdieľajte tento článok:

Najčítanejšie

Ďalšie články
Prečítajte si

Enviropolícia žiada o pomoc pri identifikácii osôb, ktoré neoprávnene jazdili v Súľovských vrchoch – VIDEO

Prezídium PZ SR |MM|  Enviropolicajti oddelenia Žilina odboru odhaľovania...

Tragická dopravná nehoda neďaleko Bytče

KR PZ Žilina |MM| Dnešného dňa v ranných hodinách...

Vynikajúca práca policajtov! V Pate odstavili podvodníkov „klampiarov“. Cudzinci okrádali seniorov v okrese Galanta

KR PZ Trnava |MM|  Galantskí kriminalisti zadržali 3 mužov,...

Aj počas BLACK FRIDAY výpredajov buďte obozretní, pozor na online podvody!

Prezídium PZ SR |MM|  Ak podľahnete predvianočnej nákupnej horúčke...