ISSN 1338-0389

Prejsť na

Výsledky spoločných akčných dní zameraných na obchodovanie s ľuďmi na účely sexuálneho vykorisťovania, núteného žobrania a nútenej kriminality

Date:

Prezídium PZ SR |MM| V dňoch 8. až 15. mája 2023 sa Slovenská republika zapojila do celoeurópskych EMPACT akčných dni (joint action days „JAD“) zameraných na obchodovanie s ľuďmi na účely sexuálneho vykorisťovania, núteného žobrania a nútenej kriminality.

JAD boli súčasne vykonávané pod záštitou Europolu, Interpolu a Frontexu v 46 krajinách (26 členských štátov Európskej Únie a 20 tretích krajín). Výsledkom spoločného úsilia všetkých zúčastnených krajín a ich právo presadzujúcich zložiek bola identifikácia 1 426 možných obetí obchodovania s ľuďmi, 212 zadržaných osôb a začatie vyšetrovania v 244 nových prípadoch.

V Slovenskej republike sa počas JAD vykonali kontroly na celom území, pričom príslušníci Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia policajného zboru spolu s inšpektormi práce skontrolovali 24 podnikateľských subjektov. Kontroly boli predovšetkým na miestach, kde je predpoklad, že by sa mohli nachádzať potenciálne obete obchodovania s ľuďmi. Počas kontrol bolo skontrolovaných 468 osôb, z nich 49 cudzincov pochádzajúcich z rôznych krajín, najmä z Ukrajiny, Macedónska a Thajska. Pri kontrolách realizovaných v Slovenskej republike nebola identifikovaná žiadna obeť obchodovania s ľuďmi. V roku 2023 bolo pre trestný čin obchodovania s ľuďmi začaté trestné stíhanie v siedmych prípadoch, v ktorých figuruje 11 obetí, z toho 6 detí.

Vykonané JAD opätovne potvrdili, že obchodovanie s ľuďmi je globálny problém a obete obchodovania s ľuďmi je možné identifikovať aj na miestach, kde to nie je vždy možné predpokladať. V prípade, že disponujete informáciami o možnej obeti obchodovania s ľuďmi, neváhajte kontaktovať bezplatnú národnú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818.

 

 

Zdieľajte tento článok:

Najčítanejšie

Ďalšie články
Prečítajte si

Enviropolícia žiada o pomoc pri identifikácii osôb, ktoré neoprávnene jazdili v Súľovských vrchoch – VIDEO

Prezídium PZ SR |MM|  Enviropolicajti oddelenia Žilina odboru odhaľovania...

Tragická dopravná nehoda neďaleko Bytče

KR PZ Žilina |MM| Dnešného dňa v ranných hodinách...

Vynikajúca práca policajtov! V Pate odstavili podvodníkov „klampiarov“. Cudzinci okrádali seniorov v okrese Galanta

KR PZ Trnava |MM|  Galantskí kriminalisti zadržali 3 mužov,...

Aj počas BLACK FRIDAY výpredajov buďte obozretní, pozor na online podvody!

Prezídium PZ SR |MM|  Ak podľahnete predvianočnej nákupnej horúčke...