ISSN 1338-0389

Prejsť na

Toto je rekord! Seniorka odovzdala podvodníkom až 275 900 Eur

Date:

Rekordnú sumu peňazí v priebehu niekoľkých dní vylákali podvodníci od 73-ročnej seniorky z Petržalky.

Tú kontaktoval s naliehavou prosbou o finančnú pomoc neznámy muž, ktorý sa jej v telefonáte predstavil ako priateľ jej netere. Oznámil jej, že je vo veľkej finančnej a časovej tiesni, a preto urýchlene potrebuje požičať čo najviac peňazí. Účel a ani výšku sumy jej nešpecifikoval. Poškodená vybrala zo svojho účtu 24 000 €, ktoré odovzdala pri nemocnici na Kramároch ,,blízkemu priateľovi“ neterinho priateľa.

Pri prvom telefonáte to však neskončilo a falošný priateľ neteri sa ozval opäť. Tentokrát žiadal seniorku o peniaze, ktoré potreboval na investovanie do zlata. Poškodená súhlasila a podľa jeho pokynov išla ku smetným nádobám nachádzajúcich sa v blízkosti jej bydliska, kde položila igelitku s hotovosťou 129 000 €.

Ani 153 000 € podvodníkovi nestačilo a opakovane žiadal od seniorky peniaze na investovanie do zlata. Tá opäť zabalila do igelitky ďalších 103 000 € v hotovosti, ktoré následne uložila pri rovnakých smetiakoch ako predošlý raz.

Pri jednom z odovzdávaní peňazí, seniorka vložila do igelitky aj platobnú kartu s PIN kódom, z ktorej jej páchatelia vybrali ďalších 19 900 € z rôznych bankomatov v Prahe.

Neznámy páchateľ v období 22 dní telefonicky kontaktoval seniorku dokopy 160- krát, pričom celkový čas ich hovorov bol v trvaní 18,3 hodiny.

Vyšetrovateľ bratislavskej krajskej kriminálky začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu spáchaného na chránenej osobe.

Opätovne vyzývame seniorov:
✅ aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré ich telefonicky kontaktujú z rôznych príčin (napr. že ich byt/dom bude vykradnutý, vnuk mal nehodu, investovanie a i.) a žiadajú od nich peniaze,
✅ aby si skutočnosti uvádzané v telefonickom rozhovore s neznámou osobou ihneď overili u svojich príbuzných alebo iných osôb, ktorým dôverujú,
✅ aby nevyberali svoje finančné úspory pre cudzie osoby zo svojich účtov a nedávali peniaze osobám, ktoré nepoznajú,
✅ aby nevpúšťali cudzie osoby na svoj pozemok, do svojich príbytkov,
✅ aby v týchto prípadoch, alebo aj v iných prípadoch, kedy majú podozrenie z podvodného konania, ihneď kontaktovali Policajný zbor na čísle 158.

Zároveň Vás žiadame, aby ste o spôsoboch podvodných konaní informovali aj svojich starších príbuzných, ktorí nemajú prístup na internet!

 

zdroj: FB/Polícia SR Bratislavský kraj

 

Zdieľajte tento článok:

Najčítanejšie

Ďalšie články
Prečítajte si

Enviropolícia žiada o pomoc pri identifikácii osôb, ktoré neoprávnene jazdili v Súľovských vrchoch – VIDEO

Prezídium PZ SR |MM|  Enviropolicajti oddelenia Žilina odboru odhaľovania...

Tragická dopravná nehoda neďaleko Bytče

KR PZ Žilina |MM| Dnešného dňa v ranných hodinách...

Vynikajúca práca policajtov! V Pate odstavili podvodníkov „klampiarov“. Cudzinci okrádali seniorov v okrese Galanta

KR PZ Trnava |MM|  Galantskí kriminalisti zadržali 3 mužov,...

Aj počas BLACK FRIDAY výpredajov buďte obozretní, pozor na online podvody!

Prezídium PZ SR |MM|  Ak podľahnete predvianočnej nákupnej horúčke...