ISSN 1338-0389

Prejsť na

Akcia BUĎ ROZUMNÝ: Dopravná polícia bude kontrolovať a informovať cyklistov po celom Slovensku

Date:

Prezídium PZ SR |MM| V týždni od 12. do 18. júna bude preventívna akcia „BUĎ ROZUMNÝ“ po celom Slovensku pokračovať kontrolami zameranými na alkohol u cyklistov. Minulé leto táto skupina dvojkolesových účastníkov cestnej premávky dosiahla 7-ročné rekordy v štatistikách, keď júl 2022 priniesol 890 záznamov o alkohole zistenom u cyklistov, pričom viac ako polovici z nich bolo namerané jedno promile a viac. 

„Zodpovedné dodržiavanie pravidiel cestnej premávky platí pre všetkých účastníkov. Napriek vybraným úsekom, kde je povolené malé množstvo alkoholu pre cyklistov, na väčšej časti cestnej komunikácie sa cyklistov rovnako týka nulová tolerancia alkoholu. Pri požití alkoholických nápojov klesá pozornosť a možnosť predvídať na cestách situácie, ktoré pre túto skupinu, ako aj pre ostatných účastníkov, môžu byť fatálne. Keďže cyklisti patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky, k ich bezpečnému pohybu patrí nielen ohľaduplnosť motoristov, ale aj zodpovedný prístup a opatrnosť samotných cyklistov,“ uviedol riaditeľ dopravnej polície Tomáš Vrábel.

Viac cyklistov pod vplyvom alkoholu ako počas júla 2022 bolo naposledy v roku 2016. Prvý prázdninový mesiac roku 2022 priniesol 890 záznamov o alkohole zistenom u cyklistov, pričom viac ako polovici z nich (555) bolo namerané jedno promile a viac. Trasa cyklistu je často zložená z viacerých typov ciest, okrem úsekov, kde je malé množstvo alkoholu dovolené sa na ceste k cieľu či pri návrate domov nevyhnú komunikáciám, kde je nulová tolerancia. Mnohí pritom nevedia, aké pravidlá pre nich platia.

„Pre cyklistu platí podľa zákona zákaz požívania alkoholu s výnimkou pre tých, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo po označenej, vyhradenej cyklotrase. Množstvo alkoholu v ich organizme však nesmie prekročiť hodnotu 0,24 mg/l, čiže 0,50 promile vydýchnutého vzduchu. Mimo týchto území je tolerancia na alkohol nulová. Ak si preto chce byť cyklista úplne istý počas celej jazdy, lepšie je siahnuť po čapovanom nealko pive alebo nealko radleroch, ktoré navyše obsahujú množstvo minerálov i antioxidantov, sú vyrábané prírodnými procesmi a sú vhodné po fyzickej aktivite,“ povedal Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ SZVPS. 

Celoslovenskú akciu „BUĎ ROZUMNÝ“ zameranú na prevenciu proti alkoholu za volantom, či riadidlom, organizujú od mája Policajný zbor so Slovenským združením výrobcov piva a sladu a Odborom bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy SR (BECEP). Prebiehať bude až do októbra. Počas nadchádzajúcich mesiacov budú hliadky kontrolovať vodičov, motorkárov, či cyklistov na alkohol v dychu. Vodiči, ktorí dodržia zákon, budú odmenení nealko pivom, či radlermi, ktoré poskytli členovia Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

 

Zdieľajte tento článok:

Najčítanejšie

Ďalšie články
Prečítajte si

Enviropolícia žiada o pomoc pri identifikácii osôb, ktoré neoprávnene jazdili v Súľovských vrchoch – VIDEO

Prezídium PZ SR |MM|  Enviropolicajti oddelenia Žilina odboru odhaľovania...

Tragická dopravná nehoda neďaleko Bytče

KR PZ Žilina |MM| Dnešného dňa v ranných hodinách...

Vynikajúca práca policajtov! V Pate odstavili podvodníkov „klampiarov“. Cudzinci okrádali seniorov v okrese Galanta

KR PZ Trnava |MM|  Galantskí kriminalisti zadržali 3 mužov,...

Aj počas BLACK FRIDAY výpredajov buďte obozretní, pozor na online podvody!

Prezídium PZ SR |MM|  Ak podľahnete predvianočnej nákupnej horúčke...