ISSN 1338-0389

Prejsť na

Kampaň „Nezabudni na mňa v aute!“ pokračuje už šiesty rok

Date:

Prezídium PZ SR |MM| Posledných päť rokov v tomto období s pribúdajúcimi teplotami upozorňujeme na preventívnu kampaň z dielne Prezídia Policajného zboru s názvom „NEZABUDNI NA MŇA V AUTE!“. Je to názov kampane, ktorej cieľom je upozorniť na nebezpečenstvo ponechania dieťaťa a domácich maznáčikov v rozhorúčenom aute. Tento rok ju rozbiehame opäť.

Od roku 2018, kedy sme preventívnu kampaň začali, policajtky a policajti rozdali viac ako 100 000 letákov a osviežovačov vzduchu do auta, ktoré majú pripomínať, aby vodiči svoje ratolesti ani zvieratá nenechávali v aute. Tento rok sme kolegom v jednotlivých krajoch distribuovali približne 10 000 propagačných materiálov.

Policajti po celom Slovensku budú propagačný materiál rozdávať počas horúcich dní, a to najmä na parkoviskách nákupných centier, kúpalísk, nemocníc, jednoducho všade tam, kde je možné stretnúť rodičov s deťmi. Ak rodičov zastihneme pri aute, spolu s letáčikom dostanú aj krátku prednášku o rizikách ponechania dieťaťa či psíka v rozpálenom aute.

Všetkým odporúčame, aby tieto propagačné materiály od polície umiestnili na viditeľné miesto v aute, aby pri opúšťaní vozidla mali na očiach, že nemajú dieťa ani psíka nechať samé v aute. Ako pripomienka môžu poslúžiť napríklad aj mobil, peňaženka či kabelka na zadnom sedadle, bez ktorých človek bežne z auta nevystúpi.

Pripomíname, že ponechanie dieťaťa v aute môže mať aj trestnoprávne následky. V takýchto prípadoch môže ísť o trestný čin opustenie dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo. Hrozí jeden až päť rokov väzenia a pri deťoch mladších ako šesť rokov hrozí až 10 ročné väzenie. Osoba môže navyše čeliť aj obvineniu z ublíženia na zdraví či v krajnom prípade z usmrtenia, ak takéto konanie viedlo k poškodeniu zdravia či k smrti dieťaťa.

V aute nezostávajú len deti, ale stretávame sa aj s prípadmi, že si tam majitelia nechajú domácich miláčikov. Stáva sa to často vtedy, ak si ich majitelia rozhodnú odbehnúť na nákup a zvieratko nechajú v aute mysliac si, že za krátku chvíľu sa im nemôže nič stať. Opak je však pravdou a rovnako ako deťom, aj im hrozia zdravotné problémy z rýchlo stúpajúcich teplôt.

Veríme, že takouto jednoduchou formou kampane, neustálym pripomínaním, prispejeme k bezpečnosti tých najmenších. Chceme odkázať všetkým rodičom, aby nikdy nenechávali svoje dieťa v aute. Stonásobne to platí pre nadchádzajúce mesiace, keď aj tri minúty v zatvorenom aute môžu byť pre dieťa kritické a teplota sa môže vyšplhať aj nad 50 stupňov Celzia.

Zdieľajte tento článok:

Najčítanejšie

Ďalšie články
Prečítajte si

Enviropolícia žiada o pomoc pri identifikácii osôb, ktoré neoprávnene jazdili v Súľovských vrchoch – VIDEO

Prezídium PZ SR |MM|  Enviropolicajti oddelenia Žilina odboru odhaľovania...

Tragická dopravná nehoda neďaleko Bytče

KR PZ Žilina |MM| Dnešného dňa v ranných hodinách...

Vynikajúca práca policajtov! V Pate odstavili podvodníkov „klampiarov“. Cudzinci okrádali seniorov v okrese Galanta

KR PZ Trnava |MM|  Galantskí kriminalisti zadržali 3 mužov,...

Aj počas BLACK FRIDAY výpredajov buďte obozretní, pozor na online podvody!

Prezídium PZ SR |MM|  Ak podľahnete predvianočnej nákupnej horúčke...